tirsdag den 13. december 2011

Lucia, stjärngossar, nisser og pepperkaksgubbar

Traditionen tro har vi været til Lucia-optog på dagis i dag med alle tre børn - først Otto som "stjärngosse" (hvad mon det hedder på dansk?) og bagefter Emma og Kalle, der var hhv. Lucia og stjärngosse.

Stjärngossarne er en gammel nordisk tradition, der oprindeligt ikke havde noget med Lucia at gøre, men var en folkelig dramatisering af Jesus fødsel, en slags krybbespil. I nyere tid er de i stedet blevet en del af Lucia-optoget for at få plads til drengene i Lucia-optoget. Og de er altså bare så søde at se på med deres hvide hatte og stjerner. Det samme er Pepperkaksgubbarna og nisserne, som også er en måde at få drengene ind i optoget. Og det er jo ganske perfekt - og en sjov og hyggelig tradition!

Farmors lussekatter er helt utroligt gode - her i en moderniseret version med marcipanfyld!

Dagis' genbrugsjuletræ - med genbrugspynt!

3 kommentarer:

 1. Å sikke skønne billeder. Det ser super hyggeligt ud. Jeg har læst flere steder at stjernedrengene (som de kaldes på dansk) formodentligt har forbindelse med hellig tre konger hvor man i gamle dage gik i optog med stjerner.

  SvarSlet
 2. Ej, hvor ser det bare hyggeligt ud! Nu forstår jeg bedre, hvad "kagemanden" lavede i H&M-kataloget for år tilbage - hyggeligt med indblik i de svneske traditioner ;o). Ha' en god dag!

  SvarSlet
 3. Marina: stjernedrenge, selvfølgelig :-) jeg læste også en lang smøre på wikipedia om stjernedrengene - det er ret sjovt med de her gamle traditioner, som stadig hænger ved (i en lidt moderniseret version) i nogle lande men ikke i andre. For de findes da ikke i Danmark længere? Jeg kan i hvert fald kun huske Lucia-pigerne fra min barndom (som altid var dem med langt lyst hår - og ikke leverpostejfarvet som mig, snøft.... :-))
  Betina: tak :-) ja når vi kommer til Lucia er jeg altså også fanget af julestemningen :-)
  Pia: det er altså også lidt underligt med de her kagemænd og -koner i lucia-optoget - men jeg tror faktisk at de er med til at give plads til børn af anden etnisk herkomst i Lucia-optoget - og det er jo fantastisk!
  God dag til jer alle!
  Kram!

  SvarSlet

Tusind tak for besøget og kommentaren! Jeg sætter så utroligt stor pris på hver eneste kommentar og gør mit bedste for at besvare alle :-)