søndag den 3. februar 2013

Store fastelavnsbollebagedag

I går var den helt store fastelavnsbollebagedag med banditterne. Med kun en uge til fastelavn (10. februar) er det jo med at komme i gang med bageriet (og ikke mindst spiseriet), så vi kan nå at fylde maverne så rigeligt, at vi er mætte på fastelavnsboller indtil næste år. Og det kræver altså en del for mit vedkommende, for fastelavnsboller er en af mine absolutte kage-favoritter!

Banditterne og jeg har både bagt en dansk og en svensk variant. Den danske fastelavnsbolle er stærkt inspireret af Meyer og den svenske af Leila.


Fastelavnsboller med creme, chokolade og remonce/kransekagefyld
Meyers opskrift finder du her. Jeg har smidt en teske vanillesukker i dejen og erstattet remoncen med en færdig kagefyldning (kransekage/kokosdrøm) fra Odense Marcipan (se flere lækre opskrifter her), som jeg og flere andre i blogland har fået lov til at teste. Bollerne blev smaskens gode! Specielt smagskombinationen marcipan, creme og chokolade er helt uimodståelig, hvis du spørger mig.






Semlor/Fastelagsbulle
Leilas opskrift på semlor, den svenske variant på fastelavnsbollen, har jeg oversat herunder (med mine egne små ændringer). Den er desuden at finde i original og på svensk her. Den svenske fastelavnsbolle er mere lig en sød bolle og fyldes først med en fyldning af både marcipan og flødeskum, efter den er bagt. Opskriften er altså virkelig lækker (og afhængighedsfremkaldende!).

18 store semlor
Dej:
1 teske kardemommepulver
3 dl. mælk
50 gram gær
1 1/2 dl. sukker
1/2 tsk. salt
150 gram blødt smør el. margarine
1 økologisk æg
10-12 dl. hvedemel

Fyld:
400 gram marcipan
1 skvæt mælk
8 dl. piskefløde

Flormelis til pynt

Varm mælk og kardemommepulver (37 grader). Udrør smuldret gær i den fingervarme mælkeblanding sammen med sukker og salt. Smuldr smør/margarine i 5 dl. mel og hæld det i mælkeblandingen. Røres sammen og mere mel tilsættes lidt efter lidt til du har en lind dej. Hæver overdækket i 1 time. Formes til boller (18 stk.) og hæver igen tildækket i 1 time. Pensles med mælk og bages ved 200 grader (ikke varmluft - ellers skal de have mindre tid) i 15 minutter.

Bollerne køles ned på rist. Så skæres toppen af bollerne, og indmaden i bunden tages ud med en ske. Blandes med reven marcipan og et skvæt mælk til en lind masse. Lægges tilbage i bollen, som toppes med flødeskum. Til sidst lægges bolletoppen tilbage på bollen som låg og drysses med flormelis.

Velbekomme!

Vidste du for øvrigt at fastelavn faktisk er en af de ældste skikke, der har overlevet frem til i dag? Fastelavn stammer helt tilbage til middelalderen, hvor det var en slags religiøs festival for voksne, hvor der blev festet, spist og drukket i flere dage inden fasten (40 dage med grød, brød og fisk). Her kunne bonden klæde sig ud og lege baron for en dag - og omvendt. 

Den sidste rest kransekageblanding blev brugt til disse mundbidder - med en pyntemandel og chokoladebund.
Normalt er jeg mest til at lave ting helt fra bunden, men disse blev faktisk rigtigt mums!

12 kommentarer:

  1. Uhm hvor ser de lækre ud!
    Og hyggeligt også :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Maj :-) Det var faktisk hyggeligt. Nogle gange kan der godt gå lidt for meget kaos i den her, når vi forsøger at lave hyggelige bageprojekter :-)

      Slet
    2. Åh ja, det kender jeg godt ;).

      Slet
  2. Elsker fastelavnsboller, sådan nogle vil jeg lave snart :)

    SvarSlet
  3. Mulms, hvor ser de lækre ud. Hvis der er nogle i overskud så modtager jeg dem gerne :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha, de har desværre hurtigt fået ben at gå på - men er du nogensinde i nabolaget, så bager vi gerne en sats mere og byder på en kop kaffe!

      Slet
  4. Jeg får helt lyst til at bage fastelavnsboller (selvom jeg ikke må spise dem) - Emil mener vi skal bage en masse til dem der kommer og "tigger" til fastelavn, som han siger:-)
    K.h.
    Christina

    SvarSlet
  5. Er vild med billedet af dine tre guldklumper med kageruller på række...og noget imponeret over at de ikke er smurt ind i dej eller mel (som mine to ville ha' været). Har livet Mads at vi skal ha' lavet nogle til eller i næste weekend. Måske vi skulle gøre jer kunsten efter og lave både den danske og svenske udgave...jeg mener, så SKAL man jo tage to ;o).
    Knus Pia

    SvarSlet
  6. ØJ hvor ser det bare godt ud. Måske skulle jeg prøve at få bagt de svenske i år men jeg er noget bagefter. Hele januar har vi nemlig været slik og kagefri så det er først nu jeg kan kaste mig ud i kagebagningen.

    SvarSlet
  7. Nøj, de ser lækre ud! Jeg har aldrig hørt om semlor før, men sådan nogle skal jeg helt sikkert prøve at lave i år!

    SvarSlet

Tusind tak for besøget og kommentaren! Jeg sætter så utroligt stor pris på hver eneste kommentar og gør mit bedste for at besvare alle :-)