onsdag den 12. december 2012

Lucia og lussekattar

I morgen er det Lucia-dag, hvor vi fejrer den hellige Lucia, Santa Lucia. En tradition, der efter sigende skulle være kommet til Skandinavien fra det tyske Rhinland sidst i 1600-tallet. De moderne skikke med Lucia-optog, sang og levende lys startede i Stockholm tidligt 1900-tal og er den dag i dag en af Sveriges stærkeste og mest elskede traditioner. Den fejres i stort og småt med Lucia-optog i TV fra morgenstunden, på offentlige steder og selvfølgelig i hver eneste børnehave og skole. Se billeder fra sidste års Lucia-optog i vores børnehave her...

Traditionen tro spises der lussekatte/lussebullar d. 13. december, en sød hvedebolle med safran. Lussekatte menes ligeledes at stamme fra Tyskland i 1600-tallet, hvor djævlen i katteskikkelse, ifølge sagnet, gav de uartige børn smæk, mens Jesus i form af et barn delte boller ud til de søde børn.

I vores familie er det oftest børnenes farmor, der står for lussebulle-bagningen. For det er hun nemlig så god til :-) Denne opskrift stammer fra hendes mor og bliver til ca. 30 lussebullar.

50 gram gær
5 dl. sødmælk
200 gram smør
2 dl. sukker
1 gram safran
16 dl. hvedemel
1 æg
1/2 tsk. salt

1 æg + 1 spsk. mælk til pensling.
Rosiner til pynt.

Smelt smørret, tilsæt mælken og rør gæret ud i den lunkne blanding (37 grader). Stød safranen i en mortel sammen med en sukkerknald. Hæld væsken i en skål og tilsæt sukker, salt, æg og safran. Tilsæt melet lidt efter lidt (pas på at dejen ikke bliver for tør! Man kan evt. lade dejen være lidt klistret og hæve lidt længere for at gøre bollen endnu saftigere) og ælt dejen, til den er blank og smidig. Lad den hæve til dobbelt størrelse. Ælt dejen igen og form bollerne i den traditionelle S-formede lussebulleform. Pynt med en rosin i hvert s-hul. Alternativ kan man forme horn eller kanelboller af dejen med lidt marcipan i midten (mums!). Lad bollerne hæve igen og pensel med ægge-mælkeblandingen.

Bages ved 250 grader (225 hvis du bager i varmluft) i ca. 8-10 minutter.


2 kommentarer:

  1. Å ja Lucia det er så hyggeligt. Sidste år lavede jeg sammen med Anna det helt store luciamorgenbord med optog, boller og varm chokolade. I år skal Rasmus møde tidligt og synge så jeg ved ikke om vi når det igen men jeg kunne rigtigt godt tænke mig det så jeg bager også luciaboller i aften efter vores egen opskrift (er sådan noget ikke ofte en familetradition med en særlig opskrift?).

    Du skulle se den lille luciapige som påklædningsdukke jeg viser i dag, den er så sød og kunne måske også falde i smag hjemme hos jer?

    SvarSlet
  2. Det er så fin en tradition med Lucia, og lusekattene se meget lækre ud :-)

    SvarSlet

Tusind tak for besøget og kommentaren! Jeg sætter så utroligt stor pris på hver eneste kommentar og gør mit bedste for at besvare alle :-)