mandag den 30. april 2012

Valborg

Den 30. april er Valborg (Valborgsmässoaften), en højtid som her i Sverige fejres med store bål (majbrasa) rundt omkring i landet. Højtiden stammer tilbage til førkristen tid, hvor man fejrede overgangen mellem vinter og sommer - og er senere blevet opkaldt efter den tyske nonne, Valborg, der døde i 779 og blev kåret som helgen d. 1. maj. Der er mange traditioner forbundet med Valborgsaften, der både inkluderer hekse og de døde, men i dag tændes ilden mest af alt for symbolsk at brænde det gamle og gøre plads til det nye i en fejring af foråret.

Vi skulle egentlig have fejret aftenen hos venner, men med 2/5 af familien syge (igen!), blev det i stedet til en runde i vores lokale park for at se det store bål og høre min mor synge i sit kor. Og det var jo heller ikke så tosset endda..... :-)5 kommentarer:

 1. Hvor hyggeligt, det minder vel lidt om Skt. Hans herhjemme i DK.
  Og træls med mere sygdom. Håber snart I alle er ovenpå igen.
  Knus

  SvarSlet
 2. Hvor ser det hyggeligt ud - trods sygdom igen, igen :o(

  God bedring - lad os håbe sommeren snart kommer for alvor så sygdommen bliver væk nogle måneder!

  Knus Pia

  SvarSlet
 3. Lena, ja det har faktisk utroligt meget til fælles med Skt. Hans - sjovt som man fejrer de samme ting men på forskellige tidspunkter af året?

  Pia, tak - det må da snart være tid for længere en sygdomspause??? Nu er varmen da i hvert fald her, så mon ikke?

  Knus og god solskinsdag til jer begge!

  SvarSlet
 4. Å hvor fantastisk. Det er endnu en af de traditioner man har været meget bedre til at fastholde og udvikle i Sverige.

  Når man fejre de samme ting men på forskellige tider af året er det ikke helt tilfældigt. Nogen ting, som store bål der skal bortbrænde alt ondt, er oldgamle traditioner der efterhånden finder deres plads i forbindelse med de traditioner man ellers fejre eller opdyrker lokalt. Det er super spændende.

  Hav en dejlig dag, nu fri for ondskab, og forhåbentligt også snart fri for sygdom...

  SvarSlet
 5. Marina, tak og i lige måde! Og ja, det er virkelig spændende med alle traditionerne, der udfolder sig på forskellig vis - selv i Sverige er der forskel på, hvordan man fejrer fra nord til syd. Men det er jo også et langt, langt land.... :-)

  SvarSlet

Tusind tak for besøget og kommentaren! Jeg sætter så utroligt stor pris på hver eneste kommentar og gør mit bedste for at besvare alle :-)