torsdag den 15. marts 2012

Pinterest og ophavsret???

Alle billeder her er copyright mig :-)

Jeg er forholdsvis ny på Pinterest og er som så mange andre faldet pladask for den digitale opslagstavles uendelige muligheder. Men så faldt jeg i dag over denne artikel om en fotograf/advokat, der har kigget nærmere på legale rammer omkring Pinterest. Og nu er jeg SÅ meget i tvivl om hvorvidt jeg skal fortsætte med at bruge Pinterest eller lukke min konto.

Ifølge fotografen/advokaten frasiger Pinterest sig nemlig ethvert legalt ansvar for det der bliver pin'et, og ansvaret havner i stedet hos brugeren - dvs. dig og mig. Så hvis nogen bliver retsforfulgt for at have pinnet et billede, er det den der har pinnet det - dvs. dig og mig. Og i Pinterest indhentes hele billedet, hvilke ifølge artiklen ikke er lovligt uden tilladelse fra ejeren.

Desuden havner alle udgifter til retssager, inkl. de udgifter der måtte havne hos folkene bag Pinterest, hos - dig og mig.

Fotografen/advokaten har efter alle sine undersøgelser selv valgt at lukke sin Pinterest-konto.

Så nu er jeg gået i tænkeboksen. For måske er det at se problemer, hvor der ingen problemer er? Der er jo så mange, der pinner? Eller måske handler det bare om at sikre sig ejeren af fotoets tilladelse hver gang. Hvilket jo så gør hele pinning-tingen noget mere kompliceret og mindre smart at bruge end først antaget?

Syv sind, syv sind.
Hvad mener du?

8 kommentarer:

 1. nu tænker jeg også lige !

  SvarSlet
 2. Altså synes det er en svær diskussion.

  Egentlig har jeg det sådan, at lægger man sine billeder på nettet, så må man også tage risikoen eller chancen (alt afhængig af hvilke briller man har på), at der er nogen der kopiere/efterligner/lader sig inspirere m.v. Så længe at der link til oprindelig source, så ophavsmanden krediteres for billedet/ideen, har jeg ærlig talt lidt svært ved at forstå, at nogen kan blive gale over det..

  I princippet kan man jo bare copy/paste billedet ind i et word-dokument og have det liggende på sin computer. Det ville ingen finde ud af. Her gør man det bare offentlig og dermed krediterer man ejermanden og giver vedkommende reklame.

  Pinterest er jo et kæmpe marked at gøre reklame på og er der nogen der pinner fra mig, siger jeg tak og bukker og nejer, for det er jo gratis reklame for pokker !

  Og hvem kan blive sure over det ??

  Man kan jo evt. "sikre" sine billeder med et #vandmærke"/sit navn i et redigeringsprogram, så er ingen i tvivl om ejermanden..

  Er der tale om at billedet bruges til egen vinding i f.eks. forbindelse med en reklame, uden tilladelse, er det en helt helt anden snak.

  SvarSlet
 3. Det allerstørste problem, som man skal tænke over, er nok nærmere som ophavsretshaver, end som pinner, at når noget er på internettet er det ligemeget hvad allemandseje.

  Jeg kan jo fx bare lave mit eget private pinterest her hjemme på computeren med alle de inspirationsbilleder jeg har lyst til og det er der ingen der kan kommer efter mig for. Man kan ikke stoppe eller forbyde helt alm copy/paste/bookmarking/linkning og hvad man gemmer eller printer ud der hjemme. Så hvis man ikke er interesseret i at ens materiale bliver viderebragt/brugt som inspiration skal man helt lade være med at publicere ;)

  For pinterest er jo en kæmpe ressource til at få bragt ens materiale ud til masserne, hvis man har followers - problemet ved pinterest er nok nærmere når et link mister sit "originale link" fordi det er pinnet fra en blog som linker til en blog som linker til en side som linker...... you get the point ;)
  Bare lidt tanker herfra - tror lige jeg vil gå ind og pinne lidt ;) kh Anja

  SvarSlet
 4. Bettina og Anja, tak for kommentarerne - jeg er helt enige med jer!

  Jeg bliver også glad, når folk pinner mine ting, for det er jo gratis reklame - og fedt at folk synes om det man laver. Det er mere den anden vej, jeg har tanker omkring, altså når jeg pinner. For det ville jo ikke være specielt sjovt at sidde med en sag på halsen for at den man nu har pinnet ikke lige synes at gratis reklame er sagen. Risikoen for dette er sikkert minimal - og vi lever jo heldigvis ikke i USA, hvor folk sagsøger til højre og venstre. Men derfor er det jo alligevel en interessant og tankevækkende problemstilling, synes jeg :-))

  KH Bodil

  SvarSlet
 5. Min holdning går begge veje...hvis folk vil beholde deres ting helt for dem selv, så mener jeg ikke de skal lægge dem ud på nettet. Hvis linket er korrekt, kan jeg ikke rigtig se, at man krænker nogen ved at pinne deres billeder.

  Vi snakker jo ikke om kopiering af arbejde (det er en helt anden snak) - at pinne er vel bare en tilkendegivelse af , at vi rent faktisk kan lide det vi ser :-)

  Jeg smutter igen - skal ind og pinne hehe :-)

  SvarSlet
 6. Ud fra hvorledes jeg læser legal terms på hjemmesiden, ser jeg ingen problemer hvis man operere på siden jf. Reglementet. De fralister sig blot ansvaret på det indhold som er lagt op af folk som netop ikke overholder reglementet. Så billeder du selv tager kan du sagtens ligge op, det eneste der er i det er at du derved har fraskrevet dig copyright på dem sagt på en anden måde ALLE må anvende disse, men det vel derfor man ligger dem op på denne side.

  Det der er at diskutere er Hvad billederne indeholder der er nok ingen tvivl om at tager man et billede af en artikel som er en tro kopi så har man problemet. Ligeledes er det heller ikke efter bogen hvis man anvender andre brands til at promote ens egen, eks hvis jeg hækler et dåse omslag må jeg ikke bruge en Coca cola dåse hvor man kan se logo.

  Hvis man vil sikre sig bedst muligt skal man ikke bruge billede men blot vise link til siden således har man ikke brugt det ønskede billede og den der bruger linket bliver ikke ansvarlig heller. Her kan det kun være vedkommende der har lagt billedet op.

  SvarSlet
 7. Det er en interessant problemstilling. Jeg er selv ret ny på Pinterest og er helt fortabt i alle de fede ting man kan finde derinde. Men de sidste par dage, har jeg været mere i tvivl. Altså, personligt har jeg heller ikke noget problem med, at folk kan pinne mine billeder. Det er mere den anden vej jeg er lidt i tvivl. Hvad risikerer jeg ved at pinne? Især i disse ACTA-tider.. Hmmm jeg er ikke helt afklaret endnu. Ind til videre lader jeg min konto være og så må vi se.

  SvarSlet
 8. Tja.

  Faktisk har jeg det sådan at jeg gerne vil have at man spørger mig inden man låner mine billeder, bare fordi jeg gerne vil vide hvor de ender.

  Efter at pintrest er kommet til er det ændret, netop fordi folk jo låner et billed. I begyndelsen er det jo med link til den side hvorfra billedet kommer men lynhurtigt får ideen sit eget liv, når billedet bliver repinet igen og igen og der efterhånden kommer historie på så man slet ikke behøver at besøge den oprindelige side.

  Samtidigt er rare mennesker nu så venlige at omtale ens ideer og bruge et billed også selvom de ikke forstår et ord af ens sprog. På den måde er ens billeder pludselig ud over hele verden og det er jo sjovt men også en lille smule skræmmene.

  Udviklingen kan næppe stoppes for pintrest er jo super populært og har helt klart flyttet grænsen for hvad man kan tillade sig med andre menneskers billeder. Derfor ændre jeg nu også politik omkring billederne og tillader alle at bruge dem uden at spørger så længe de vel og mærke husker at linke....

  Lørdagsklem

  SvarSlet

Tusind tak for besøget og kommentaren! Jeg sætter så utroligt stor pris på hver eneste kommentar og gør mit bedste for at besvare alle :-)