søndag den 6. februar 2011

Cederknäcke & Lingonbröd

Der var mange til Ottos dåb, der spurgte efter opskrifterne på både knækbrød og brød, så de kommer her (på blandet svensk-dansk - hvis der er noget I ikke forstår, må I endelig kommentere eller maile):

CEDERKNÄCKE
2 dl Maizenastärkelse (maizenamel)
1 dl solroskärnor (solsikkekerner)
1 dl sesamfrön (sesamfrø)
1 dl pumpakärnor (græskarkerner)
½ dl krossade linfrön (knuste hørfrø)
Ca 1 tsk salt
½ dl rapsolja
2 ½ dl kokande vatten
Flingsalt (f.eks. Maldon-salt)

Blanda alla torra ingredienser. Häll i olja och det kokande vattnet.


Bred ut smeten (dejen) på 2 plåtar (bageplader) med bakplåtspapper (bagepapir). Använd slickepott (dejskraber) och gör brytskär i smeten (lav linier til at knække brødet med).
Strö över flingsalt.

Ställ in ugnen på 150 grader. Sätt in plåtarna i ugnen i ca 60 minuter. Efter 30 minuter byter du plats på plåtarna i ugnen. Låt svalna (køle) på plåt.

Opskriften kommer fra en kor-kollega og smager virkelig godt! 



LANGES LINGONBRÖD (som egentlig hedder Annas lingonbröd fra Cookware Sweden)
5 dl Mild yoghurt naturell

1 dl Lingonsylt
 (tyttebærsyltetøj)
5 dl Vetemjöl special eller (2 dl siktat dinkelmjöl (speltmel) + 3 dl fullkorns dinkelmjöl)

1,5 dl Dinkelflingor eller havregryn

1 dl Grovt Rågmjöl

1 dl Krossade linfrön
 (knuste hørfrø)
½ dl Vetegroddar
 (hvedekim)
½ dl Rågkross
 (knækkede rugkerner)
1 dl Solroskärnor
 (solsikkekerner)
1,5 dl Russin

2 tsk Salt

2 tsk Bikarbonat

 (natron)

Gör så här: Blanda först alla torra ingredienser, sist tillförs lingonsylt och yoghurt.



Häll smeten i en smord (smurt) avlång brödform. Grädda (Bag) i ugn i lite drygt (ca.) en timme i 175 grader.


När gräddningen (bagningen) är färdig låt brödet vila i kärlet (formen) i ca 5 minuter, brödet släpper då lättare från kärlet.



PS Kom ihåg (husk) att smörja (smørre) kärlen (formen) med olja innan degen hälls i. 

Du kan variera receptet (opskriften) på många olika sätt (måder). Utgå då från följande proportioner:

 
Förslag på variation: 
5 dl fil eller yoghurt, naturell inkl 0,5-1dl sylt (syltetøj), honung, sirap
5 dl vetemjöl
3,5 dl av t ex grovt mjöl, fiberhavregryn, kli, linfrö (hørfrø), kross (kerner), mûsli
1-2 dl torkad frukt, nötter, rivna morötter (gulerødder)

Og til sidst ingefær-lime dressingen:
1 spsk (matsked) friskrevet ingefær
2 spsk olie, f.eks. raps eller vindruekerne
1 tsk honning
saft fra en halv lime


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tusind tak for besøget og kommentaren! Jeg sætter så utroligt stor pris på hver eneste kommentar og gør mit bedste for at besvare alle :-)